Polecamy

Sok z jagód Acai znakomicie wzmacnia siły obronne organizmu


 

Twój organizm sam poradzi sobie z wieloma zarazkami - dostarcz mu tylko specjalistę od spraw obronnych - Virago


 

Preparat zawierający kompleks składników wspomagających proces trawienia


 

1

Pro-State Power - zapomnij o męskich problemach i popraw jakość swojego życia


 

Bioharmonex - urządzenie działające na zasadzie biorezonansu. Subtelny sposób na zachowanie i zestrojenie na nowo naszego zdrowia.

 

Mam 34 lata i do tej pory nie miałam większych problemów ze zdrowiem. Rok temu zapoznałam się z teorią dr D Adamo i wiem, że osoby z grupą krwi B są szczególnie podatne na infekcje wirusowe, zwłaszcza grypę. W jaki sposób powinnam wzmocnić swój organizm przed zapowiadaną w mediach epidemią grypy?

Sekret skutecznej obrony przed infekcją wirusową tkwi przede wszystkim w sprawnie funkcjonującym układzie immunologicznym. Warto więc uwzględnić podstawowe elementy zdrowego stylu życia, by zwiększyć nasze szanse na zdrowie. Po pierwsze należy dostosować dietę do potrzeb swojego organizmu, tzn. nie obciążać komórek nieodpowiednim pożywieniem, natomiast trzeba dostarczyć im takich substancji, które będą wspierać naturalne siły obronno-naprawcze. Dopóki komórki walczące na pierwszej linii są dobrze odżywione, nieprzyjaciel nie ma szans. Należy o tym pamiętać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy w naszej diecie brakuje świeżych warzyw i owoców. Osoby z grupą krwi B powinny wtedy sięgnąć po naturalną i bezpieczną broń, która pomoże im pokonać intruza - unikalną kompozycję składników w Vital B. Kompleks bioflawonoidów, witamina C oraz cynk to wspaniali sprzymierzeńcy w walce z infekcją. Dodatkowe wsparcie przeciwwirusowe to substancje aktywne zawarte w lukrecji, brokułach oraz egzotycznych grzybach Shitake i Reishii. Na szczególną uwagę zasługuje też bez czarny, którego owoc jest niezwykle cennym dodatkiem dla osób z grupą krwi B. Roślina ta nie tylko wzmacnia odporność organizmu, ale przede wszystkim hamuje aktywność enzymu(neuroaminidazy), który ułatwia penetrację wirusa grypy i jego zdolność niszczenia tkanek. W okresie zwiększonego ryzyka infekcji wirusowych warto połączyć Vital z takimi preparatami jak C-Plus oraz AC-Zymes, poprawiających skuteczność obrony przeciwwirusowej. Podstawą dobrej kondycji układu odpornościowego jest systematyczna aktywność fizyczna, która sprawia, że odpowiednia ilość tlenu i substancji odpornościowych dociera do wszystkich narządów. Kluczem do zdrowia jest także dobry nastrój i pozytywne myślenie, ponieważ nadmiar wydzielanych w stresie hormonów osłabia system immunologiczny, czyli im wyższy poziom stresu, tym wyższe prawdopodobieństwo zachorowania po kontakcie z wirusem. Warto więc osobie z grupą krwi B poprawić reakcję na stres codziennego życia, np. za pomocą roślin adaptogennych. W doskonałej harmonii z programem genetycznym tej grupy krwi pozostaje obecny w Protect 4 Life miłorząb japoński oraz Stress Management B-Complex, Rhodiolin i Triple Potency Lecithin. Tak przygotowane osoby z grupą krwi B spokojnie mogą przeczekać okres zimowych infekcji.

lek. med. Małgorzata Miktus


1
Culevit

Badania naukowe, stanowiące podstawę do stworzenia preparatu Culevit, rzuciły całkowicie nowe światło na ochronę przeciwnowotworową organizmu. Obecnie wiadomo, że każdego dnia organizm jest narażony na ryzyko rozwoju procesu nowotworowego. Aby temu zapobiec, natura stworzyła dwa systemy obronne. Jeden z nich to tzw. "aktywny" system immunologiczny, który chroni nas przed rozrostem komórek nowotworowych. Z kolei drugi system, tzw. "pasywny" przeciwnowotworowy system immunologiczny, tworzą pewne, dostarczane z pokarmem składniki odżywcze. W wyniku wieloletnich badań węgierskiego biochemika - Gyula Kulcsár, okazało się, że spośród 89 substancji, decydującą rolę odgrywa 16 cząsteczek, stale krążących we krwi. Są to: aminokwasy (metionina, fenyloalanina, tryptofan, arginina, histydyna, tyrozyna), witaminy (kwas askorbinowy, ryboflawina, pirydoksyna, biotyna), monosacharydy (monoza, deoksyryboza), substancje wewnątrzkomórkowe (kwas jabłkowy, kwas hipurowy, kwas orotowy) oraz adenina. Mechanizm skutecznego działania produktu Culevit polega na uzupełnieniu elementów "pasywnego", przeciwnowotworowego systemu obronnego. Zażywając go w regularny sposób, możemy zapobiec spadkowi koncentracji składników systemu ochronnego do niekorzystnego poziomu. Culevit, powinno przyjmować się pomiędzy posiłkami, ponieważ w tym czasie występują najmniejsze ilości ochronnych składników aktywnych w krwioobiegu.

Zalecane dawki profilaktyczne:

Osoby zdrowe, z ujemnym wywiadem nowotworowym: 2 razy dziennie po 2 tabletki (2 tabletki rano, bezpośrednio po wstaniu oraz 2 tabletki przed snem). Preparat zaleca się przyjmować codziennie, bez konieczności robienia przerw. Osoby zdrowe, które są narażone na działanie szkodliwych czynników (palenie tytoniu, przebywanie w zanieczyszczonym środowisku), prowadzące niewłaściwy tryb życia (nieregularne lub niepełne odżywianie, dieta odchudzająca, stres) lub zagrożone z innych powodów (zaawansowany wiek, wielokrotne występowanie chorób nowotworowych w rodzinie, osłabienie organizmu z powodu współistniejących chorób) powinny zwiększyć dawki: 4 razy dziennie po 2 tabletki (rano po wstaniu, przed południem, po południu i wieczorem, przed snem).

Doświadczenie konsultantów medycznych CVI wskazuje, że Culevit można skutecznie wykorzystać podczas ostrych chorób zakaźnych, grypy i liszaja. Wiele przypadków klinicznych potwierdza skuteczność Culevitu w zwalczaniu białaczki.

Preparat zatrzymał również wzrost guzów, których nie można już było usunąć chirurgicznie (guz mózgu, odbytnicy, nowotwory wątroby).

Culevit można stosować jako uzupełnienie chemioterapii i terapii laserowej, ponieważ zawiera składniki odżywcze, które łagodzą niepożądany wpływ tych metod leczenia na zdrowe komórki - w efekcie pacjent szybciej powraca do zdrowia. Produkt ten działa również na nowotwory niezłośliwe (np. mięśniaki, torbiele), jednak w tych przypadkach należy stosować większe dawki przez dłuższy okres.

Ze względu na fakt, że zanieczyszczenie środowiska oraz niewłaściwe odżywianie uszkadza pasywny system immunologiczny, od czasu do czasu wszystkim poleca się stosowanie CULEVIT-u, co najmniej przez okres trzech miesięcy w roku.

Źródło: "Cali News", marzec 2005r.


Jestem lekarką internistką, pracuję od dwudziestu kilku lat w lecznictwie otwartym. Przy każdej okazji staram się wyjaśniać pacjentom, jak ważną sprawą jest profilaktyka. Zawsze tłumaczę im to samo: jeśli nie chcemy chorować, musimy zapobiegać chorobom, wzmacniając organizm. Łatwiej przecież jest zapobiegać, niż potem leczyć. Celem medycyny powinno być przede wszystkim utrzymanie zdrowia, a dopiero potem leczenie.

Sekrety witalności

Od wielu lat mam przyjemność współpracować z firmą Cali Vita, która dysponuje wieloma naturalnymi produktami bardzo wysokiej jakości. Przekonałam się o tym, stosując suplementy CV u wielu pacjentów z dobrymi efektami. 
Wśród preparatów, które często zalecam, są: Coenzyme Q10 oraz Super Co Q10 Plus. Oba zawierają Koenzym Q10, zwany ubichinonem. Ta witamino-pochodna substancja, obecna w każdej żywej komórce, cieszy się coraz większym uznaniem w świecie medycznym. Preparaty CV, zawierające Koenzym, mają dodatkową zaletę - są wzbogacone antyoksydantami.

Ubichinon można stosować profilaktycznie, jak i wspomagać nim leczenie wielu schorzeń. I, co najważniejsze, nie stwierdzono żadnych jego działań ubocznych. Oto kilka przykładów tego, jakie rezultaty przyniosło zastosowanie koenzymu Q10 u moich pacjentów:
Pacjentka lat 79 - przyszła do gabinetu z przerostem lewej komory, początkami nadciśnienia i hypercholesterolemią. Obecnie ciśnienie jest normie, lipidogram prawidłowy. Pacjentka zmniejszyła ilość środków farmaceutycznych do minimum. Coenzyme Q10 stosuje 2 razy dziennie. Jest bardzo sprawna psychicznie i fizycznie.
Pacjentka lat 90 - skarżyła się na nadciśnienie, ciągłe uczucie osłabienia i zmęczenia. Stosowała Coenzyme Q10 3 razy dziennie po 1 kapsułce, przez dwa miesiące. Obecnie dawkę zmniejszyła do 2 kapsułek dziennie, zmniejszając równocześnie ilość leków obniżających ciśnienie. Czuje się teraz znacznie lepiej.
Pacjent lat 90 - od dwóch lat stosuje Super Co Q10 Plus 3 razy dziennie po 1 kapsułce. Wystąpiła wyraźna poprawa stanu fizycznego i psychicznego. Żadnych innych leków nie używa, okresowo stosuje dodatkowo witaminy.
Pacjentka lat 57 - skarżyła się na osłabienie i ogólne przemęczenie. Nie używa żadnych leków. Po dwóch miesiącach brania Super Co Q10 Plus 2 razy dziennie po 1 kapsułce, zmniejszyła dawkę do 1 kapsułki dziennie. Czuje się dobrze, nie odczuwa już osłabienia ani przemęczenia.

Na tych kilku przykładach widać, jak pozytywnie wpływa ubichinon na organizm ludzki.

Koenzym Q10 jest odpowiedzialny za metabolizm każdej komórki naszego ciała. Organizm sam wytwarza ubichinon w wystarczającej ilości do 30 roku życia. Potem ilość ta z każdym rokiem maleje. Jeśli chcemy żyć długo, zachować młodość i witalność, powinniśmy wcześniej pomyśleć o tym, jak pomóc naszym komórkom prawidłowo funkcjonować. Stosując profilaktycznie Q10 odpowiednio wcześnie, unikniemy wielu schorzeń i znacznie opóźnimy proces starzenia się organizmu.

Ubichinon z całą pewnością jest jednym z najskuteczniejszych suplementów. Myślę, że nie ma co się dłużej zastanawiać i należy zacząć stosować go już dzisiaj.

lek. med. Iwona Zaborowska

Cukrzyca - choroba zbyt późno rozpoznawana

Zmiana stylu życia społeczeństw w krajach rozwiniętych gospodarczo łączy się ze wzrostem częstości występowania tzw. chorób cywilizacyjnych - miażdżycy, otyłości, nowotworów, próchnicy zębów czy też osteoporozy. Do grupy tych przewlekłych chorób, często o skrytym, nieznanym początku, należy również zaliczyć cukrzycę typu II tzw. insulinoniezależną. Wśród wielu czynników ryzyka rozwoju tej choroby za najważniejsze można uznać: małą aktywność fizyczną, otyłość, sposób odżywiania (dieta wysokoenergetyczna z dużą zawartością tłuszczów i cukrów prostych) oraz długotrwały stres.

Warto wiedzieć, że:

· według badań ekspertów diabetologii obecnie w Polsce na cukrzycę choruje 1,5 mln - 2 mln osób, z czego 60% stanowią kobiety;

· liczba dzieci i młodzieży chorujących na cukrzycę stanowi blisko 21 tys. osób;

· około 40% wszystkich cukrzyków nie wie o istnieniu swojej choroby;

· Światowa Organizacja Zdrowia przewiduje, że cukrzyca stanie się epidemią XXI wieku: w 2025 r będzie w Polsce ponad 4 mln osób chorych na cukrzycę, a na świecie ok. 300 mln osób.

Co to jest cukrzyca?
Cukrzyca jest chorobą, w której dochodzi do zaburzeń gospodarki węglowodanowej, spowodowanych niedoborem insuliny lub jej nieprawidłowym wykorzystaniem przez komórki. Insulina - hormon wytwarzany w trzustce - jest niezbędna do aktywnego transportu glukozy do wnętrza komórek oraz jej wykorzystania m. in. w celach energetycznych. Wyróżniamy cukrzycę:

· insulinozależna (typu I), która jest spowodowana bezwzględnym niedoborem insuliny, w wyniku uszkodzenia i zniszczenia komórek beta wysp Langerhansa trzustki.

· insulinoniezależną (typu II), która często współistnieje z innymi chorobami: w 80% przypadków skojarzona jest z otyłością, w 60% z nadciśnieniem tętniczym, a w 25% z zaburzeniami przemian lipidowych. U osób chorych na ten typ cukrzycy, komórki beta zachowują zdolność wytwarzania insuliny, lecz, ze względu na tzw. zjawisko insulino-oporności tkankowej, nie jest ona w pełni wykorzystywana przez organizm.

Jak rozpoznać cukrzycę?
Cukrzyca często objawia się: silnym pragnieniem, oddawaniem zwiększonych ilości moczu, gwałtowną utratą masy ciała, skłonnością do szybkiego męczenia się. Obniża się również odporność organizmu na choroby zakaźne. Potwierdzeniem rozpoznania jest pomiar glukozy we krwi - gdy wynosi on na czczo powyżej 125 mg%, możemy przypuszczać, że mamy do czynienia z cukrzycą. Nieodpowiednie leczenie i zaniedbania dietetyczne mogą doprowadzić do wystąpienia licznych, groźnych powikłań: śpiączki cukrzycowej, retinopatii (zmiany zwyrodnieniowe siatkówki oka), nefropatii (zmiany w kłębuszkach nerkowych, powodujące zaburzenia pracy nerek), powikłań dermatologicznych (grzybice, czyraki, owrzodzenia), miażdżycy tętnic, zaburzeń naczyniowych kończyn dolnych lub czynności układu nerwowego.

Jak walczyć z cukrzycą? U osób z cukrzycą, oprócz stosowania leków przepisanych przez lekarza, niezwykle istotne jest dokładne przestrzeganie zaleceń dietetycznych. Poleca się również przyjmowanie suplementów odżywczych, które poprawią wrażliwość organizmu na insulinę i przyczynią się do normalizacji funkcji fizjologicznych oraz zmniejszą ryzyko niektórych powikłań cukrzycy. Jednym z takich dodatków żywieniowych jest Chromium Max 500, zawierający łatwo przyswajalny pikolinian chromu. Osoby cierpiące na nietolerancję glukozy oraz cukrzycę insulinoniezależną bardzo często wykazują niedobór tego składnika mineralnego w organizmie. Suplementacja chromem przywraca komórkom odpowiednią wrażliwość na insulinę, dzięki czemu pozwala na ich prawidłowe funkcjonowanie i zapobiega wahaniom poziomu glukozy we krwi. Jest to możliwe, ponieważ chrom wchodzi w skład czynnika tolerancji glukozy (GTF), który jest odpowiedzialny za regulację poziomu cukru we krwi. Kolejnym preparatem, często stosowanym w cukrzycy, jest Nopalin zawierający sproszkowaną łodygę kaktusa z rodzaju Opuntia. Poza regulowaniem poziomu cukru we krwi, pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, jak również zmniejsza podwyższone wartości cholesterolu i trójglicerydów w organizmie. W przebiegu cukrzycy często nasilają się procesy miażdżycowe, które są przyczyną groźnych dla życia chorób sercowo -naczyniowych. By się przed nimi ustrzec, można przyjmować preparaty zawierające niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe ( Cholestone, Triple Potency Lecithin ), przeciwutleniacze ( Coenzyme Q10, Super Coenzyme Q10, Protect 4Life, Lutein ) oraz bogate w substancje odżywcze mleczko pszczele ( Bee Power ).

Żródło czasopismo Cali News Nr. 6 listopad 2002

Choroby reumatyczne - gdy ruch sprawia ból

Łamanie i strzykanie w kościach, rwanie na niepogodę, lumbago, podagra, wypadanie dysku to tylko niektóre z popularnych określeń używanych na co dzień przez osoby borykające się z bólami kości i stawów.

Bóle kostno -stawowe dotyczą co trzeciego Polaka i są najczęstszą przyczyną naszych wizyt u lekarza. Wbrew temu, co się powszechnie sądzi, choroby reumatyczne, bo o nich mowa, dotykają ludzi w różnym wieku, nie tylko seniorów. Co prawda, u starszych osób występują one częściej, co jest związane z procesem starzenia się, ale wiele z nich ujawnia się już w dzieciństwie. Obecnie medycyna wyróżnia aż ponad 200 różnych chorób reumatycznych. Lekarze do tej pory nie są pewni przyczyny powstawania reumatyzmu. Wiadomo tylko, że istotne w powstawaniu tej choroby są reakcje autoimmunologiczne, w wyniku których organizm niszczy własne komórki. Nie bez znaczenia jest również "zużycie ” stawów na skutek ich przeciążania, co ma miejsce w przypadku najpowszechniejszej z chorób reumatycznych, jaką jest zwyrodnienie stawów obwodowych i kręgosłupa.

Ciekawostką jest fakt, że podczas gdy inne rodzaje chorób reumatycznych znane były już w starożytności, brakuje dowodów, jakoby w tym czasie chorowano na zwyrodnienie stawów. Najprawdopodobniej choroba ta pojawił a się dużo później i tak naprawdę jest ona jednym z wyników rozwoju naszej cywilizacji. Zmianom zwyrodnieniowym w pierwszej kolejności ulegają ścięgna mięśni, co objawia się osłabieniem i pękaniem włókien kolagenu, budujących te ścięgna. Przerwane włókno kolagenu zapoczątkowuje stan zapalny, który odczuwamy najpierw jako dyskomfort, potem pojawia się ból i obrzęk całego stawu. Zignorowane objawy choroby, które na początku nie są zbyt nasilone, pogłębiają stan zapalny, który pewnego dnia może doprowadzić do całkowitego usztywnienia stawu i ostrego bólu.

I tak jak zawsze, profilaktyka chorób reumatycznych jest pod każdym względem lepsza niż leczenie. Z tego powodu należy przede wszystkim wystrzegać się czynników ryzyka, tzn.:

· dbać o utrzymanie należnej masy ciała - każdy dodatkowy kilogram to większa praca dla naszych stawów;

· ograniczyć nałogi palenia, nadużywania alkoholu, kawy;

· ograniczyć spożycie węglowodanów prostych i kwasów tłuszczowych z rodzaju omega 6, które zaostrzają przebieg procesów zapalnych;

· wzbogacić dietę w sole wapnia, fosforany, magnez, witaminę D;

· uprawiać umiarkowane sporty - wysiłek jednak musi być systematyczny;

· starannie leczyć wszelkie infekcje wirusowe, bakteryjne i inne przebiegające z dolegliwościami ze strony narządów ruchu;

· nosić odpowiednie, wygodne obuwie, bieliznę bawełnianą i odzież z włókien naturalnych;

· starannie leczyć uszkodzenia narządu ruchu, spowodowane urazem.

Z bogatej oferty California Fitness/CaliVita® proponujemy preparaty, które nie tylko działają profilaktycznie, ale mogą też łagodzić objawy chorób reumatycznych: Shark Aid, C Plus, Cholestone, Triple Potency Lecithin, seria Vital, Senior Formula, Pro Selenium, Garlic Caps with Extra Parsley, Green Care.

Źródło: CaliNews Nr.6 listopad 2002

 

Za nami ponura wilgotna jesień i krótkie, chłodne dni zimowe, kiedy słońce rzadko wyglądało zza chmur. Przed nami wiosna - marzec i kwiecień, ze skrajnymi zmianami pogody i temperatury. To, w jakich warunkach żyjemy od jesieni, przez niemal pół roku, wpływa bardzo niekorzystnie na nasze organizmy. Nieprawidłowe, mało urozmaicone odżywianie, siedzący tryb życia, brak ruchu, słońca, częstsze przebywanie w zamkniętych pomieszczeniach, głównie przed telewizorem i komputerem, to przyczyny jesienno-zimowych problemów zdrowotnych.

Przesilenie wiosenne

Gdy zima dobiega wreszcie końca, nasze organizmy nie mają już siły walczyć. Występuje syndrom zwany osłabieniem wiosennym, charakteryzujący się przygnębieniem, depresją, ospałością, zmęczeniem, większą podatnością na infekcje, a często także nadmiernym przyborem ciężaru ciała. Zgromadzone na zimę zapasy owoców i warzyw tracą miarę przechowywania na wartości, zapasy witamin i składników odżywczych są na wyczerpaniu. Nowalijki natomiast zawierają najczęściej więcej chemikaliów niż witamin.

Osłabieniu wiosennemu lepiej zapobiegać niż je leczyć. Zestawy witamin pochodzenia syntetycznego nie spełniają w pełni pokładanych w nich nadziei. W ofercie firmy Cali Vita znajduje się jednak cały szereg suplementów doskonale uzupełniających powstałe niedobory. O skuteczności biologicznej tych preparatów decyduje ich naturalne pochodzenie i chelatowa forma połączeń znajdujących się nich minerałów.

Do zapobiegania niedoborom witamin, minerałów i związanych z tym infekcjom polecane są: C Plus, Full Spectrum, Senior Formula, New Life, Bee Power, Protect4Life, Garlic Caps with Extra Parsley.

Zmęczenie i rozdrażnienie można zmniejszyć przez przyjmowanie preparatów Stress Management B-Complex, Strong Bones, Super CoQ10 Plus, Triple Potency Lecithin. Dla osób z tendencją do nadmiernego przyrostu masy ciała wskazane są: Advanced Fat Burners, Citrimax&Chromium. Usunięciu toksyn z organizmu sprzyja preparat ochraniający wątrobę - Liver Aid. Przy jego pomocy neutralizowane są szkodliwe produkty przemiany materii i trucizny nagromadzone okresie jesienno-zimowym.

lek. med. Krystyna Cybart

 

1W ofercie Cali Vita są dostępne dwa preparaty zawierające algi: Chlorella Max oraz Spirulina Max. Czy istnieją istotne różnice w działaniu tych zielonych glonów i w jaki sposób można je zażywać?

dr Małgorzata Miktus: Glony, do których należą szmaragdowozielona Chlorella oraz niebieskozielona Spirulina, to bardzo proste, zawierające chlorofil organizmy roślinne. W krajach azjatyckich są znane i powszechnie używane od tysiącleci, głównie jako lek lub produkt roślinny, często wykorzystywany w codziennej diecie. Nic dziwnego, zawierają przecież wiele aktywnych substancji, które są niezbędne do wzrostu i regeneracji komórek organizmu. Chlorella zawiera mniej białka niż Spirulina, ale znacznie więcej żelaza, chlorofilu oraz kwasów nukleinowych. Obie wspaniale wzmacniają system immunologiczny, stanowiąc naturalną i bezpieczną broń, pomagającą nam zwalczać różne infekcje (zauważono, że Spirulina znacznie silniej działa przeciwwirusowo).
Spirulina mo że być niezwykle pomocna w walce z nadwagą, ponieważ w jej białku dużą część stanowi fenyloalanina, odpowiedzialna m. in. za kontrolę apetytu. Tak więc, przyjmowanie Spiruliny na półgodziny przed posiłkiem, pozwoli szybciej uzyskać uczucie sytości, a jednocześnie pokryje zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Stwierdzono również, że u niektórych osób ta niebieskozielona alga może stabilizować poziom glukozy we krwi. Natomiast Chlorella, zawierająca czterokrotnie więcej chlorofilu niż Spirulina, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Niektórzy naukowcy sugerują, że chlorella - jako środek odtruwający - działa najskuteczniej, gdy jest stosowana na czczo, można ją jednak przyjmować z innymi pokarmami lub lekami.

lek. med. Małgorzata Miktus



SEZON NA ... WRZODY

Sezonowa choroba

Prawie każdy z nas odczuwa czasem dyskomfort w okolicy nadbrzusza - pieczenie, ssanie lub nawet ból. Często zadajemy sobie wtedy pytanie: "Czy to już choroba wrzodowa czy tylko niestrawność?" Statystyki podają, że z powodu wrzodów trawiennych cierpi co dziesiąty dorosły Polak, chociaż schorzenie to może wystąpić w każdym wieku, nawet u małych dzieci. Dolegliwości mają charakter przewlekły i odznaczają się pewnym rytmem sezonowym - tzn. zwykle zaostrzają się wiosną i jesienią, tak więc okresy dobrego i złego samopoczucia przeplatają się wzajemnie jak pory roku.

Jak powstaje wrzód?

Wrzody trawienne są to pojedyncze lub mnogie, głębokie ubytki błony śluzowej wyściełającej górny odcinek przewodu pokarmowego. Do tej pory wysunięto szereg teorii powstawania wrzodu trawiennego. Niestety, każda z nich daje tylko częściowe wyjaśnienie tego zagadnienia. Prawidłowa budowa i funkcja błony śluzowej przewodu pokarmowego zależy od równowagi pomiędzy czynnikami obronnymi i agresywnymi. W tym układzie, nadmierne oddziaływanie czynników negatywnych lub/i naruszenie ochronnej warstwy śluzówki zwiększa ryzyko choroby.

Choroba wrzodowa a grupa krwi

Już w latach czterdziestych XX. wieku stwierdzono, że wśród chorych cierpiących z powodu choroby wrzodowej dominują osoby z grupą krwi 0. Jest to związane m.in. ze zwiększoną ilością soków żołądkowych u tych osób, ale nie należy zapominać, że główny sprawca tej choroby - Helicobacter pylori - ma swoją ulubioną grupę krwi. Bakteria ta lubi przyczepiać się do komórek, które w swojej strukturze są podobne do antygenu grupy 0. Z kolei wyniki ostatnich badań wykazały, że problem ten bardzo często dotyka osób, które nie wydzielają antygenów grup krwi do płynów ustrojowych, nie posiadając w efekcie skutecznych metod obronnych przeciw inwazji H. pylori. Antygeny wydzielaczy, unosząc się swobodnie w śluzie i działając jak biologiczne wabiki, łączą się z H. pylori, zanim bakteria przyczepi się do ściany żołądka lub dwunastnicy i zainicjuje proces chorobowy.

Niedobory pokarmowe - główny czynnik ryzyka

Od wielu lat wykazywano w badaniach, że dieta bogata w świeże warzywa i owoce (zwłaszcza te z dużą zawartością witaminy C) zmniejsza ryzyko zakażenia H. pylori. Obecność w soku żołądkowym odpowiedniej ilości witaminy C silnie hamuje wzrost bakterii oraz aktywność wytwarzanego przez nią enzymu - ureazy. Enzym ten, poprzez rozkład odpowiednich substancji, alkalizuje otoczenie wokół bakterii, co umożliwia jej przetrwanie w kwaśnym środowisku żołądka. Wyniki wielu badań sugerują również, że wzbogacenie diety o takie składniki, jak Arginina, glutamina, kwasy tłuszczowe omega-3, cynk, witaminy A i E wspiera organizm w walce z infekcją H. pylori oraz przyspiesza proces gojenia owrzodzeń.

Jak wspomóc leczenie?

Leczenie choroby wrzodowej rozpoczyna się od zmiany stylu życia i usunięcia czynników ryzyka. Sukces w dużej mierze zależy od aktywnej współpracy chorego, który powinien przestrzegać pewnych prostych zasad:

  • Posiłki należy spożywać spokojnie, powoli, o stałych porach dnia, 4 - 5 razy dziennie, w niewielkich ilościach, żując starannie każdy kęs.
  • W okresach zaostrzenia choroby posiłki powinny być lekkostrawne. Reakcje na pokarm są indywidualne, dlatego menu należy komponować według własnego pomysłu. Dopuszcza się wszystkie potrawy, za wyjątkiem tych, które wcześniej wywoływały lub nasilały dolegliwości.
  • Należy zrezygnować z niektórych zwyczajów. Palenie papierosów, nadmiar alkoholu, kawy, mocnej herbaty, przewlekły stres, mała ilość snu i praca nocna opóźniają gojenie wrzodów oraz sprzyjają nawrotom choroby.
  • Nie wolno przyjmować żadnych leków bez porady lekarskiej.
  • Warto wzbogacić dietę suplementami, które wzmocnią nasze własne siły obronne w walce z chorobą. Należy uwzględnić te produkty, które są bogate w antyutleniacze (betakaroten, witamina C, E, Koenzym Q10, selen), witaminy z grupy B, magnez, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz lecytynę. Podstawą suplementacji powinny być pałeczki kwasu mlekowego, które stanowią pierwszą linię obrony przed H. pylori.

ZALECANE SUPLEMENTY A CHOROBA WRZODOWA:

Czynniki agresywne

  • nadmierne wydzielanie kwasu solnego i enzymów trawiennych do żołądka
  • zarzucanie treści dwunastnicy do żołądka
  • czynniki środowiskowe: zakażenie H. pylori, leki, alkohol, palenie tytoniu, stres

Czynniki obronne

  • wydzielanie ochronnej warstwy śluzu o prawidłowym składzie
  • odpowiedni przepływ krwi przez błonę śluzową przewodu pokarmowego
  • prawidłowa regeneracja nabłonka śluzówki
  • sprawne mechanizmy neutralizacji kwaśnej treści żołądkowej

lek med. Małgorzata Miktus

Moje problemy ze zdrowiem pojawiły się z chwilą, gdy postanowiłam zaraz po urlopie macierzyńskim powrócić do pracy. Nadmiar domowych obowiązków oraz stresująca i wymagająca stałej koncentracji praca zawodowa sprawiły, że nie miałam zbyt wiele czasu na jedzenie. Początkowo bardzo się cieszyłam, że przeszłam na "niskokaloryczną" dietę, ponieważ w czasie ciąży znacznie przytyłam. Niestety, wkrótce pojawiło się poranne zmęczenie, zły nastrój, kłopoty z koncentracją, nękające migreny, bóle mięśni i stawów oraz kolejne zbędne kilogramy. Po wykonaniu licznych badań stwierdzono, że główną przyczyną moich kłopotów zdrowotnych jest zły styl życia i niedobór składników odżywczych. Chciałabym więc skorzystać z bogatej oferty California Fitness, lecz nie bardzo wiem, które z produktów "szybciej postawią mnie na nogi"?
PS. Nie karmię już mojego dziecka piersią.

lek med. Małgorzata Miktus: Złe zwyczaje żywieniowe to jedna z najczęstszych przyczyn zmęczenia. Jeśli dodamy do tego stres, brak ruchu i źle zaplanowaną kurację odchudzającą, to nie bądźmy zaskoczeni, że dochodzi do szybkiego wyczerpania rezerw biologicznych naszego organizmu. Zazwyczaj w takiej sytuacji nie wystarcza już dobrze zbilansowana dieta, ale trzeba sięgnąć po odpowiednie suplementy żywieniowe, np. po preparat z zestawem witamin i składników mineralnych dobranych do konkretnej grupy krwi, zapewniający odpowiednie, specyficzne dla tej właśnie grupy krwi składniki ochronne. Aby poradzić sobie z trudnościami dnia codziennego warto przyjmować Stress Management B-Complex lub Bee Power, które zapewnią organizmowi skuteczną obronę przed stresem. Triple Potency Lecithin nie tylko złagodzi przykre dolegliwości bólowe, ale poprawi tak że pamięć i zdolność koncentracji. Natomiast Strong Bones podany wieczorem "wyciszy" nas po ciężkim dniu.
Chciałabym również przypomnieć, że częste problemy z masą ciała wywodzą się nie tylko z nadmiaru kalorii w diecie, ale także z rozmijania się diety z predyspozycjami danej grupy krwi. Zaburzona przemiana materii to "złe spalanie" kalorii - i w efekcie odkładanie się tłuszczu. Dlatego odpowiednio dobrany do grupy krwi zestaw ćwiczeń i pokarmów może pomóc tym osobom, które dotychczas bezskutecznie próbowały się odchudzać. Należy jednak pamiętać, że podczas kuracji odchudzającej niezwykle ważne dla naszego zdrowia i samopoczucia jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Osoby, które nie mają czasu na przygotowywanie wartościowego, niskokalorycznego jedzenia, mogą zastąpić jeden lub dwa posiłki preparatem Trim 4 Life o starannie opracowanym składzie. Przyrządzanie koktajlu nie jest żadnym problemem, nawet dla bardzo zapracowanych osób - miarkę koncentratu wystarczy zalać szklanką wody, odtłuszczonego mleka, maślanki, kefiru lub jogurtu, zamieszać i poczekać kilka minut, aż zgęstnieje. Trim 4 Life nie zawiera tłuszczu, a wartość energetyczna jednej porcji/miarki (25g) to tylko 76 kcal. Warto więc sięgnąć po ten preparat zamiast po słodką bułeczkę lub pączka.

Po konsultacji lekarskiej mojej pięcioletniej córce zalecono przyjmowanie preparatu AC-Zymes. Niestety, nie jest w stanie go połknąć. Każda próba zażycia kapsułki kończy się płaczem.    Czy oznacza to, że muszę zrezygnować z tego produktu?

  Wiele preparatów CF występuje w postaci kapsułek, co daje nam gwarancję ich wysokiej skuteczności, np.: dzięki specjalnie zbudowanej kapsułce AC-Zymes, zawarte w niej dobroczynne bakterie bezpiecznie przenikają przez kwaśne środowisko żołądka i -wciąż aktywne - działają korzystnie w jelitach. Przyjęcie preparatu bez osłony żelatynowej sprawi, że część "przyjaznej mikroflory" nie pokona bariery, jaką stanowi bakteriobójczo działający kwas solny. Jeżeli ktoś nie jest w stanie połknąć kapsułki w całości, nie musi jednak od razu rezygnować z tego produktu - lepiej dostarczyć organizmowi mniejszą ilość pożytecznych bakterii niż wcale ich nie dostarczać. Proponuję wysypać zawartość kapsułki AC-Zymes do niewielkiej ilości letniej wody lub mleka, odczekać parę minut i następnie wypić. Może takim sposobem uda się Pani przemycić w ulubionym napoju dziecka niezbędną dawkę przyjaznych bakterii.

Od kilku miesięcy walczę z nadwagą, wysokim poziomem cholesterolu i cukrem we krwi. Ostatnio wyniki moich badań laboratoryjnych są lepsze, ponieważ zażywam regularnie Citrimax and Chromium oraz Advanced Fat Burners. Niestety, jestem strasznym łakomczuchem i nie zawsze potrafię zrezygnować z ulubionych potraw. Z wielką uwagą przeczytałem więc artykuł o Nopalinie - to produkt dla mnie stworzony. Nie wiem tylko, czy można go łączyć z wyżej wymienionymi preparatami?

  Wszystkie wspomniane przez Pana produkty korzystnie wpływają na procesy metaboliczne organizmu. Można je stosować łącznie, ponieważ nie stwierdzono między nimi negatywnych interakcji. Doświadczenie natomiast wskazuje, że ingerencja polegająca na "natarciu w wielu punktach" zapewnia najlepszy efekt. Citrimax and Chromium będzie działał szybciej i skuteczniej, jeśli stosując go ograniczymy równocześnie spożycie tłuszczów. Pomoże nam w tym Nopalin - odpowiednia ilość błonnika nie tylko zwiąże i wydali z organizmu nadmiar tłuszczów przyjętych z pokarmem, ale, poskramiając nasz apetyt, będzie stanowić ochronę przed podjadaniem między posiłkami. Nopalin dostarczy nam również te substancje, które łącznie ze składnikami Advanced Fat Burners pozwolą organizmowi lepiej wykorzystać tłuszcze jako paliwo (witamina C, B6, aminokwasy i pierwiastki).

Ostatnio słyszałam wiele pozytywnych opinii na temat nowego produktu firmy 4Life Products, dostępnego już w ofercie globalnej CF, który zawiera roślinę o tajemniczo brzmiącej nazwie: Noni. Zanim jednak sama rozpocznę stosowanie tego preparatu, chciałabym usłyszeć opinię lekarza: jak działa i czy jest bezpieczny?

 Noni (nazwa naukowa: Morinda citrifolia) to roślina pochodząca z Polinezji, Tahiti i Wysp Hawajskich. Używana od wieków przez rdzennych mieszkańców tych okolic, w ostatnim dziesięcioleciu zaczęła cieszyć się coraz większym uznaniem na całym świecie. Nic dziwnego, "królowa owoców" to unikalny dar przyrody. Liczne prace naukowe, jak również lata stosowania i wypowiedzi tysięcy jej zdeklarowanych amatorów, potwierdzają, że jest bezpiecznym źródłem substancji odżywczych, które nie tylko uzupełniają naszą - nie zawsze dobrze zbilansowaną - dietę, ale również korzystnie wpływają na zaburzone funkcje organizmu.

Noni zawiera aktywne składniki o działaniu przeciwzapalnym i regenerującym uszkodzone komórki, eliminuje wiele dolegliwości związanych z trawieniem, zwiększa przyswajanie i wykorzystanie witamin oraz składników mineralnych. Zmusza system immunologiczny do pracy na wysokich obrotach, dlatego skutecznie podnosi naszą odporność. Preparaty uzyskane z owoców Noni znajdują się obecnie wśród najbardziej popularnych środków wykorzystywanych w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, metabolicznych i nowotworowych. Pomagają też ludziom zdecydowanym zerwać z nałogiem (palenie, alkoholizm, narkomania), ponieważ sprawiają, że wczesne, bardzo nieprzyjemne objawy abstynencji są mniej dotkliwe. Nie należy również zapominać o jej właściwościach przeciwdepresyjnych.

Jednak, aby zachować wszystkie cenne właściwości zdrowotne Noni, produkty zawierające tę roślinę należy stosować rano, na pusty żołądek, ponieważ w innym przypadku soki żołądkowe mogą zneutralizować jej aktywne składniki, zanim zostaną przyswojone przez organizm

Od kilku miesięcy mam problemy z przewodem pokarmowym. Po posiłkach, zwłaszcza mięsnych, często miewam wzdęcia, gazy i bóle brzucha. Wprawdzie wcześniej miałam kłopoty z codziennym wypróżnieniem, ale wiązałam to z nieregularnym, trochę stresującym trybem życia, jaki wtedy prowadziłam. Lekarz rodzinny, po wykonaniu niezbyt przyjemnych badań, stwierdził, że jestem zdrowa, a moje dolegliwości są związane z małą ilością soków żołądkowych, co podobno jest normalne w moim wieku (mam 65 lat). Czy to prawda? Jakie produkty powinnam wybrać z oferty CF, aby sobie pomóc?

 Powszechnie wiadomo, że osoby w starszym wieku bardzo często skarżą się na skutki złego trawienia. Jest to naturalne pogarszanie się zdolności organizmu do wytwarzania własnych enzymów trawiennych. A przecież uregulowany proces trawienia to podstawa dobrego zdrowia. Warto więc, po postawieniu właściwej diagnozy i zastosowaniu ogólnych wskazówek dietetycznych, spróbować odżywiać się zgodnie ze swoją grupą krwi. Unikanie szkodliwych lektyn często przynosi szybko zauważalną poprawę. Ponadto, w przypadku Pani dolegliwości, pożądane jest także uzupełnienie enzymów trawiennych, np. preparatem Meal Time, już dostępnym w polskiej ofercie CF. Zawiera on w swoim składzie liczne enzymy papai wspomagające trawienie białek. Najważniejszym z nich jest papaina, nazywana często roślinną pepsyną, ponieważ wykazuje właściwości podobne do pepsyny znajdującej się w soku żołądkowym. W medycynie ludowej papaja od dawna była używana przy schorzeniach żołądka oraz do zwalczania pasożytów jelit. Dlatego stosując Meal Time można zapobiegać lub przynieść ulgę szczególnie w dolegliwościach związanych z niedoborem soków żołądkowych. Warto również dołączyć inne produkty CF, które wspaniale regulują pracę przewodu pokarmowego, np. AC-Zymes, Triple Potency Lecithin oraz odpowiednio dobrany do grupy krwi produkt Vital. W ten sposób dostarczymy organizmowi właściwą ilość "przyjaznych bakterii" oraz składników odżywczych, niezbędnych do wytworzenia własnych enzymów trawiennych.

Kilka miesięcy temu po raz pierwszy zetknąłem się z produktami CF. Zainteresowały mnie zwłaszcza Vitale i ich dość oryginalna kompozycja składników odżywczych. Zastanawiam się tylko, z jakiego powodu w Vital O nie występuje bromelaina - przecież ananasy należą do pokarmów obojętnych dla grupy O?

Bromelaina jest to mieszanina enzymów otrzymywana z owocostanów i łodyg ananasa jadalnego, która wspomaga trawienie białek, tłuszczów oraz skrobi. Ponadto działa przeciwzapalnie, przyspiesza cofanie się obrzęków, rozrzedza wydzielinę oskrzelową i ułatwia przenikanie antybiotyków. Zapobiega również skłonnościom do nadmiernej krzepliwości krwi. Jest stosowana przede wszystkim w chorobach przewodu pokarmowego (żołądka, dwunastnicy, jelita cienkiego) wywołanych zmniejszonym wydzielaniem enzymów trawiennych oraz w leczeniu chorób reumatycznych.

Bromelaina jest natomiast świetnym dodatkiem dla pozostałych grup krwi, ponieważ wzmacnia ich "słabe punkty". Z tego powodu jednym ze składników Vital A, B i AB jest właśnie bromelaina.

Nie należy także zapominać o AC-Zymes , który poza korzystnym wpływem na pracę układu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu, pomaga w metabolizmie laktozy (cukru mlecznego) oraz odgrywa ważną rolę w syntezie istotnych dla organizmu witamin z grupy B. Dodatek Triple Potency Lecithin oraz CoQ10 poprawia zaburzone procesy metaboliczne i przeciwdziała poważnym następstwom stresu.

Wszystkie te produkty można bez obawy łączyć z serią Vital . Tak dobrany zestaw suplementów zapewni Pani optymalną równowagę wewnętrzną, która jest podstawą skutecznej obrony przed czynnikami stresogennymi.

Od kilku tygodni czuję się trochę ospała i zmęczona. Nic dziwnego, za sobą mam wyczerpującą sesję egzaminacyjną i długie godziny spędzone głównie przed komputerem. Z niechęcią myślę o kolejnej, letniej sesji. Jak mogę wzmocnić swój organizm, aby dotrwać w dobrej kondycji do wakacji?

Zmęczenie spowodowane naszym stylem życia jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych problemów zdrowotnych, zwłaszcza w okresie zimowo-wiosennym. Nic dziwnego, rosnące tempo życia, zmuszające nas do działania w nieustannym stresie połączone z jednostronną, mało urozmaiconą zimową dietą, na pewno osłabia nasz organizm. Na szczęście, niektórym skutkom takiego stylu życia można zapobiec stosując odpowiednie suplementy żywieniowe.

Kupuj taniej z rabatami !

POLECAMY

Mix naturalnych składników




 

Niepasteryzowany  Sok z owocu Noni – Polinesian Noni


 

 


Smokerade - nie czekaj aż pojawią się pierwsze objawy choroby. Skorzystaj z ochrony jaką stworzyła natura.


 

1

Zanim sięgniesz po po kolejny antybiotyk, wypróbuj naturalne źródło zdrowia.